marți, martie 25, 2025
AcasăE-CommerceBeneficiile a...

Beneficiile aduse de inteligența artificială (AI) în e-Commerce

Avem posibilitatea să venim cu multe argumente în privința beneficiilor aduse de AI în e-Commerce, dar adevărul este că afirmațiile sunt pripite, având în vedere timpul destul de scurt de când a intrat în viața noastră.

Poți cu adevărat să faci o analiză corectă pe doi ani? Realitatea este că nu. Putem să ne dăm cu presupusul, putem să descoperim anumite evoluții, putem să adunăm impresii, dar deocamdată este prea devreme să estimăm impactul real.

Firește că se văd unele tendințe, nu negăm, iar aici cred că putem să insistăm, pentru că vom avea nevoie de aceste evoluții incipiente în momentul când ceea ce adunăm astăzi va constitui baza statistică a analizelor de mâine.

La o primă vedere incidența este uimitoare. Doar dacă trăiești ca un pustnic în munți și ești total deconectat de la viața reale, ai fi putut să nu auzi de inteligența artificială.

Altminteri, din 2023 încoace AI-ul s-a infiltrat în atât de multe aspecte ale vieții noastre, încât este greu și pentru un profesionist să cuprindă o atare evoluție.

Astăzi cumpărătorii au la îndemână căutări mult mai personalizate, deoarece comercianții au încercat pe cât posibil să facă procesul de achiziționare mai simplu și mai rapid.

Dar, nu doar cumpărătorii beneficiază de pe urma implementării AI-ului. Chiar întregul lanț de aprovizionare poate fi îmbunătățit apelând la AI în e-Commerce.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor este însă una care ne frământă pe toți deopotrivă: care sunt riscurile, există un impact negativ pe viitor?

Vom discuta în continuare atât despre beneficiile folosirii AI în e-Commerce, dar și despre riscurile pe care acesta la prezintă, aducând cu voia voastră și unele supoziții.

Remodelează AI-ul afacerile?

Putem să vorbim în prezent despre instrumentele generative bazate pe AI, după cum putem să discutăm despre roboți industriali și chatboți de asistență pentru clienți.

Iată o listă cu exemple de instrumente generative de tip AI, utilizate în diverse domenii:

  1. Creare de conținut text
  • ChatGPT: Generare de texte, conversații, răspunsuri la întrebări.
  • Jasper AI: Crearea de articole, descrieri de produse și marketing copy.
  • Writesonic: Copywriting automatizat pentru bloguri și reclame.
  • Copy.ai: Generare de texte publicitare și conținut social media.
  • Gemini: Oferta google de generare texte, planificare și raționamente mai complexe.
  1. Creare de imagini
  • DALL·E: Generare de imagini pe baza descrierilor textuale.
  • DeepArt: Transformarea fotografiilor.
  • Runway ML: Generare și editare de imagini și video.
  1. Design grafic și editare
  • Canva AI: Asistență în design grafic personalizat.
  • Adobe Firefly: Instrument AI integrat în produsele Adobe pentru design creativ.
  1. Generare de conținut audio
  • Descript: Editare audio și video cu ajutorul AI.
  • AIVA: Creare de muzică.
  • Replica Studios: Generare de voci sintetice pentru aplicații audio.
  1. Video și animație
  • Synthesia: Generare de videoclipuri cu prezentatori virtuali.
  • Pictory AI: Crearea de videoclipuri pe baza textelor.
  • Lumen5: Transformare automată a articolelor în videoclipuri.
  1. Codare și dezvoltare software
  • GitHub Copilot: Sugestii de cod pentru dezvoltatori.
  • Tabnine: Completare automată de cod pentru mai multe limbaje.
  • OpenAI Codex: Generare de cod pe baza instrucțiunilor textuale.
  1. E-Commerce
  • Shopify Magic: Generare de descrieri de produse.
  • Vue.ai: Recomandări personalizate de produse.
  • Reactev: Stabilirea prețurilor dinamice bazată pe AI.

Adevărul este unul și clar, anume că sectorul e-Commerce a fost mult mai receptiv la a adopta inteligența artificială și cu siguranță mult mai rapid decât multe alte domenii în această direcție.

Găsim astăzi AI-ul în e-Commerce cam peste tot.

De exemplu, Shopify de abia ce a lansat Shopify Magic (Sidekick, AI assistant) cu următoarele opțiuni: descriere de produse, concepere de întrebări frecvente și răspunsurile aferente, trimitere de email-uri, live chat cu răspunsuri personalizate, toate generate cu AI.

shopify-sidekick

Sursă foto: shopify.com/magic

De asemenea, Sephora are o colaborare cu Google în ideea de a oferi clienților o căutare vocală în online.

Ca să nu mai spunem de Amazon care au lansat și ei recent un asistent ce se bazează pe inteligența artificială, Amazon Q.

Walmart a achiziționat Zeeki, un fel de cameră virtuală bazată pe AI pentru a crea niște simulări realiste de ținute fashion pe diverse forme de corpuri.

Alibaba a implementat la rându-i un sistem de recomandare smart pentru produse, îmbunătățind astfel căutările. Dar Alibaba nu s-a oprit aici. A venit și cu un sistem inteligent de eficientizare a rutelor de livrare. În acest fel a obținut o reducere de 10% a folosirii vehiculelor, dar și o reducere de 30% a distanței parcurse, adică produsele ajung mai repede la destinație, urmarea – client mulțumit.

Pe partea de cerere de ofertă Alibaba a venit cu RFQ. Și iată ce spun cei de la Alibaba despre acest instrument AI: ”Instrumentul Smart RFQ – Smart Request for Proposal (RFQ) – Cerere Inteligentă de Ofertă folosește inteligența artificială pentru a automatiza procesul, facilitând și accelerând generarea cererilor de ofertă (RFQ) pentru cumpărători. Cumpărătorii care au utilizat Smart RFQ au înregistrat o creștere de 29% a ofertelor primite de la furnizori, în timp ce furnizorii au experimentat o creștere de 21% a răspunsurilor cumpărătorilor la oferte, comparativ cu procesul tradițional manual de RFQ.”

Până și eBay a implementat Shopbot, un asistent de cumpărături care are la baza AI-ul și care e programat să personalizeze căutările în ideea de a oferi rezultate relevante pentru cumpărător.

În fapt, toți marii giganți de e-Commerce folosesc AI pentru a face față competiției și a-și spori succesul.

Vi se pare mult? Nu este încă. Specialiștii estimează că această piață a e-Commerce-ului bazat pe AI va depăși 8 miliarde dolari în 2024, iar în 2028 va ajunge la 14 miliarde. ”Piața inteligenței artificiale în e-commerce a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani. Aceasta va crește de la 7,01 miliarde de dolari în 2023 la 8,06 miliarde de dolari în 2024, cu o rată de creștere anuală de 15,1%.” – afirmă cei de la The Business Research Company.

raport

Sursă foto: thebusinessresearchcompany.com

Și, după cum bine știți, cei care sunteți în domeniu, oportunitățile de implementare a AI în e-Commerce cresc exponențial de la o zi la alta.

Ne îngrijorează? Pe de-o parte da, pentru că vorbim de un necunoscut, așa cum am afirmat și la început. Multe date sunt pronosticuri bazate, culmea, tot pe statisticile inteligenței artificiale.

Una peste alta, pentru că ne aflăm încă la început cu folosirea AI în e-Commerce, unele branduri au rețineri cu privire la beneficiile care pe o atare implementare le-ar putea oferi.

În această idee, am căutat să vedem care sunt totuși beneficiile ce se prefigurează în acest moment. Mă gândesc că poate fi de ajutor pentru aceia dintre voi care sunteți încă indeciși.

Avantajele inteligenței artificiale în e-Commerce

În mod clar inteligența artificială (AI) a revoluționat modul în care interacționăm cu tehnologia în aproape toate aspectele vieții noastre, dar cred că cea mai vizibilă amprentă și-a lăsat-o asupra comerțului electronic.

Cum ar putea un om să facă față analizei unei cantități atât de mari de date, ori de a învăța să ia decizii automate bazate de nenumărați parametri?

Există, din această perspectivă, niște beneficii care se conturează și pe care vi le prezentăm și vouă:

1. Creșterea productivității

Folosirea inteligenței artificiale poate să automatizeze multe dintre sarcinile realizate manual în mod obișnuit și să reducă astfel forța de muncă umană.

Poate veți întreba de ce este acesta un beneficiu? Este, dacă privim din perspectiva comerciantului.

Am început cu acest beneficiu pentru că în fapt el include majoritatea celor ce vor urmă, într-o mai mică sau mai mare măsură. Numai dacă ne gândim la serviciul clienți, procesarea comenzilor, gestionarea stocurilor, recomandări de produse, marketing personalizat, analiza date și previziuni – toate acestea conduc către creșterea productivității.

”Inteligența artificială este ca un catalizator pentru afacerile online, accelerând procesele și eliberând echipele pentru a se concentra asupra inovației.” – Sursa: Studiu realizat de McKinsey & Company, 2023

2. Personalizarea la nivel individual

Recomandările personalizate pe care AI poate să le realizeze bazându-se pe istoricul de cumpărare, pe preferințele și comportamentul utilizatorilor oferă în final produse și servicii relevante.

Care este urmarea? Cresc șansele în privința hotărârii clientului de a efectua achiziția. Iar acest lucru, firește, este benefic pentru comerciant. Cu alte cuvinte, cresc vânzările – vânzător mulțumit.

Personalizarea recomandărilor și mesajelor vor conduce la o poziționare mai bună și la o experiență mai atrăgătoare pentru clienți. Care sunt consecințele? Cea mai promițătoare este întărirea brandului.

Când ne gândim la personalizare, luăm în calcul inclusiv aplicațiile generative AI în e-Commerce. Scrierea de texte de produse, generarea de imagini pentru materiale de marketing, oferirea de feedback pe comunicare – toate acestea conduc către o mai bună personalizare și bineînțeles aduc plus valoare într-o mare măsură afacerii.

„Fiecare client este o lume întreagă. AI ne ajută să descoperim aceste lumi și să le oferim experiențe de cumpărare care rezonează la nivel personal.” – Sursa: Amazon Web Services, Case Study: Nike

3. Îmbunătățirea căutării

Folosirea AI poate ajuta clienții să caute produse mai ușor, mai rapid, mai precis.

Clienții pot căuta produse utilizând comenzile vocale, în mod similar cu asistenții virtuali precum Siri ori Google Assistant.

Și tot aici putem să aducem în discuție tehnologia de recunoaștere a imaginilor care permite clienților să caute produse prin încărcarea unei fotografii.

„Căutarea vocală și vizuală, alimentate de AI, transformă modul în care interacționăm cu produsele. Este ca și cum ai avea un consilier personal de shopping.” – Sursa: Google Trends, Raport anual privind căutările vocale

4. Îmbunătățirea loialității clienților

Una dintre cele mai mari frici pe care comerciantul le are este aceea de a-și pierde clienții. Se dă căutare, se găsește ceva relativ, se mai caută dacă există răbdare, dar de obicei nu există și în final se pleacă.

Știți bine că unii utilizatori nu trec cu căutarea de primul ecran, ce să mai vorbim de a se da mai multe căutări în aceeași platformă.

Ei bine, Ai-ul poate reduce această rată de pierdere a clienților prin analiza comportamentelor acestora pe canalele de vânzare și furnizarea de informații utile pentru optimizarea experienței. De asemenea, această acțiune face bine și la menținerea loialității clienților.

5. Reducerea costurilor operaționale

Cum am spus și la început, fluxurile de lucru au început să fie tot mai automatizate, iar acest lucru s-a constatat că vine cu beneficii.

Se economisesc timp și bani, lucru mulțumitor pentru comerciant.

Ce sarcini poate prelua AI în acest caz? De exemplu gestionarea stocurilor, procesarea comenzilor, precum și actualizarea prețurilor. Pe lângă faptul că se economisește timp se și reduc erorile.

De exemplu există Ractev o platformă SaaS de stabilire dinamică a prețurilor. ” Reactev acoperă întregul ciclu de stabilire a prețurilor în magazine fizice și online. Platforma procesează datele de tip big data utilizând tehnici de deep learning pentru a anticipa și reacționa la schimbările pieței cu agilitate și precizie.”

reactev

Sursă foto: reactev.com

De asemenea, se reduce timpul de livrare prin optimizarea rutelor de livrare, fapt ce conduce la economisirea costurilor logistice.

6. Reducerea riscului de fraudă

Implementarea unor instrumente de detectare a fraudei bazate pe AI te pot ajuta să diminuezi riscul comportamentelor frauduloase în magazinul tău online. Acest fapt conduce la o consolidare a securității site-ului.

Spre exemplu, AI poate analiza rapid tranzacțiile în timp real și poate identifica tranzacțiile suspecte, dând astfel alerta.

În plus, inteligența artificială poate îmbunătății procesul de validare a identității,  prevenind accesul neautorizat la conturile clienților și reducând riscurile de fraudă.

7. Retargetarea cumpărătorilor

Știm cu toții faptul că aproape tot comerțul electronic are nevoie de strategii de retargeting pentru a-și recâștiga clienții și a crește conversiile.

Majoritatea firmelor de comerț electronic sunt deja supraîncărcate cu date despre clienți pe care nu le poate gestiona.

În acest punct poate interveni AI-ul, analizând datele și furnizând informații prețioase despre utilizator ce pot fi folosite pentru a personaliza comunicarea și ofertele, retargetând astfel potențialii clienți.

Cum, vă întrebați? Există deja o aplicație retargeted.ai, bineînțeles care folosește AI-ul pentru a viza persoanele ce părăsesc platforma web fără a face o achiziție. Această aplicație analizează comportamentul oamenilor și utilizează predicția inteligentă ca să înțeleagă ce ar fi vrut să cumpere. În funcție de rezultat se pot crea reclame personalizate care să atragă clienții și să sporească conversiile.

Care ar putea să fie riscurile asociate folosirii AI?

Am vorbit mai sus de o serie de beneficii care se întrevăd, lucruri clare ce nu prea au cum să fie combătute.

Dar, așa cum am spus la început, trebuie să evaluăm și riscurile. Și acestea cu siguranță există.

Iată o enumerare a acestor riscuri într-o ordine a importanței, așa cum o vedem noi astăzi:

  1. Pierderi de locuri de muncă – Automatizarea proceselor prin AI va locui personal uman în multe sectoare, precum transportul, producția, serviciile financiare și chiar în domeniul creativ. Acest fapt firește că duce la creșterea șomajului în rândul anumitor categorii profesionale.
  2. Bunăstarea socială și economică. Un alt risc major este creșterea inegalității economice. Vor fi unele companii care vor beneficia din plin de pe urma avansurilor tehnologice, în timp ce altele vor rămâne în urmă din cauza accesului limitat la tehnologie.
  3. Confidențialitate și securitate – AI poate invada viața privată, prin colectarea și analiza datelor personale. De asemenea, e posibil să existe și riscuri de securitate cibernetică, deoarece sistemele AI pot fi vulnerabile la atacuri, iar în acest caz algoritmii ar putea fi folosiți pentru a manipula informații sau pentru a crea sisteme de control social.
  4. Decizii eronate și discriminare – Algoritmii AI pot să învețe datele existente, le pot procesa, analiza și corela, însă acestea pot conține erori, iar dacă ne referim la un punct de vedere strict uman, prejudecăți, vă imaginați la ce se poate ajunge. Dacă AI ia decizii importante în domenii precum recrutarea, justiția sau sănătatea, nu mai vorbim de politică, acest lucru poate duce la discriminare și perpetuarea inechităților deja existente în societate.
  5. Dependența de tehnologie – Dacă începem să depindem din ce în ce mai mult de AI, va crește cu siguranță dependența. Dacă se va întâmpla la un moment dat ca sistemele AI să nu meargă, vă imaginați că acest fapt ca avea un impact mare asupra funcționării afacerii.

În concluzie

Enumerând toate aceste beneficii poate vă întrebați ce mai caută oamenii în acest proces?

Există o tușă emoțională, îndeosebi pe partea de comunicare să-i spunem, pe care AI-ul nu a atins-o și probabil nici nu o va atinge prea curând. Acest lucru nici nu ar trebui să ne întristeze prea mult, cred.

Apoi, chiar și inteligența artificială preferă dezordinea minții umane, imprevizibilitatea și necunoscutul reacțiilor.

Însă, asta nu minimizează cu nimic avantajele unice pe care tehnologia AI o aduce pentru e-Commerce.

Este clar că ne oferă multe avantaje, de la economisirea timpului în sarcinile monotone și crearea unei experiențe excepționale pentru clienți, până la identificarea produselor contrafăcute.

Putem spune chiar fără teama de a greși că instrumentele folosite de AI au început deja să revoluționeze felul în care comercianții interacționează cu cumpărătorii.

Trebuie să fim totuși precauți? Da, pentru că există și riscuri, după cum ați observat, am enumerat și noi câteva dintre ele. Dar, știți cum se spunem cine nu riscă, nu câștigă.

Este schimbarea înfricoșătoare? Firește! Dar, într-un domeniu ca e-Commerce-ul, a rămâne pe loc, înseamnă a fi lăsat în urmă. Deci, nu avem încotro decât să ne adaptăm și, de ce nu, să profităm pe deplin de oportunitățile aduse de AI.

Bogdan PĂUNICĂ
Bogdan PĂUNICĂhttps://digitalcraft.ro/
Ca meserie de bază, fac SEO de cel mult 10 ani, dar altfel, prima oară când cineva m-a plătit să îi fac un site și să i-l urc pe locul 1 a fost înainte să apară Google. Și totuși, nu am încetat niciodată să citesc, să învăț, să testez și să mă îndoiesc. Pentru mine, fiecare proiect este ca și cum aș începe SEO-ul de la zero, iar așa cum fiecare proiect are nevoile lui specifice, care nu seamănă niciodată cu ale altor proiecte, așa și eu mă specializez continuu, neavând nicio zonă a SEO-ului neacoperită cu ceva știință și cu niscai experiență. Totuși, cel mai mult mă aplec mai mereu asupra drumurilor mai puțin bătute - topic research, structură, internal linking, content, ba chiar și ceva CRO.

Cele mai recente articole de la Cătălin JILAVU

Cele mai recente articole de la Bogdan PĂUNICĂ

Cele mai recente articole de la Olivian BREDA

Toate articolele grupate după Categorie

Toate articolele grupate după Etichetă